Wat is chinese geneeskunde?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt al zo’n 5.000 jaar onafgebroken uitgeoefend. Hiermee is het de geneeskunde die het langst aaneengesloten wordt beoefend in heel de wereld. Dat geeft wel aan hoe goed het werkt! De TCM gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving (natuur) niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte. In gezondheid is de mens dus steeds in balans met zijn/haar omgeving, de natuur, het klimaat, maar ook met zijn emoties. Omdat de omgeving steeds verandert (seizoenen, mooi weer, slecht weer, rust, drukte), moet ook de mens steeds mee veranderen.

Zodra de mens te zwak is om mee te veranderen met bijvoorbeeld het seizoen, ontstaat er een disbalans van het lichaam en kan er ziekte ontstaan. In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden ziektes en gezondheidsklachten gezien als een verstoring van de balans in de energiehuishouding en het functioneren van de organen (Qi) van het lichaam. Deze Qi stroomt via meridianen door het hele lichaam.

In de TCM worden Chinese kruiden, Acupunctuur, Voeding, Massage (Tuina) en Taiji Qigong gebruikt om gezond te blijven of te worden.

De TCM heeft van oorsprong ook een belangrijk preventief karakter. In het oude China gingen dus juist ook gezonde mensen naar de dokter. Als dokter was je goed als je clienten gezond bleven… maar o wee als ze ziek werden.. Dat betekende dat je een slechte arts was!

Dat is een groot contrast met hoe we in Nederland met onze gezondheid omgaan. Voor diverse aandoeningen is het echter mogelijk om preventief te behandelen. Bij klachten zoals hooikoorts, is het daarom van belang om in het seizoen voorafgaand aan de hooikoorts al naar de acupuncturist te gaan. Hetzelfde geldt voor diverse andere aandoeningen, zoals PMS, pijnlijke of opgezette borsten voor de menstruatie, et cetera. Het is van belang om dit soort klachten te behandelen, zodat voorkomen wordt dat deze uitgroeien tot grotere problemen.

“In de reguliere geneeskunde kan vaak maar weinig gedaan worden aan gynaecologische klachten”