Menstruatie & Baarmoeder

Heb jij last van PMS, pijn, gespannen borsten, onregelmatige cyclus, veel of weinig bloeden, migraine, uitblijven van de menstruatie? Het is niet iets wat er gewoon ‘bij hoort’, het is zelfs belangrijk om er iets aan te doen. Acupunctuur kan je van veel deze problemen afhelpen.

De baarmoeder is in de TCM een zeer belangrijk orgaan. Daarom is het ook belangrijk om bij het vermoeden van een probleem met je baarmoeder, dit te laten onderzoeken en behandelen.

In sommige gevallen stuur ik je daarom door naar de huisarts of naar de gynaecoloog.

Verstoringen in de fysiologie van een vrouw komen tot uiting in de menstruatiecyclus. Wanneer je in balans bent, verloopt de menstruatiecyclus vloeiend en zonder klachten. Als er echter verstoringen zijn, dan kunnen er klachten ontstaan. Het is belangrijk om iets aan menstruatieklachten te doen.

Volgens de TCM kan een kleine verstoring ontwikkelen tot een grotere verstoring. De acupunctuur heeft effect op de menstruatie, omdat het de Qi in het lichaam kan balanceren en de doorbloeding in de onderbuik kan verbeteren.

In de vrouwelijke cyclus staat de baarmoeder centraal. Deze wordt vaak aangeduid als Bao en heeft de connotatie van beschermen. Met Bao wordt verwezen naar een energetisch centrum in de onderbuik. De baarmoeder wordt in de TCM ook wel aangeduid als ‘Paleis van het Kind’ en is verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatie, bevruchting en zwangerschap. Problemen met de baarmoeder, zoals verzakkingen, te weinig baarmoederslijmvlies, koude in de baarmoeder, e.d. zijn met acupunctuur goed te behandelen. Echte massa’s, zoals myomen en endometriose, zijn met acupunctuur alleen niet te verhelpen, daarvoor is de inzet van Chinese kruiden nodig (vanaf eind 2012 ook bij mij in de praktijk). In deze situaties kan acupunctuur wel bijvoorbeeld het bloedverlies en de pijn verminderen.

Menstruatiebloed wordt in de TCM “Tian Gui” genoemd. De directe vertaling hiervan is “hemels water”, waaruit wel blijkt dat dit als een speciaal soort bloed wordt beschouwd, waar diepere energieën van invloed op zijn. Dit verklaart waarom hevige menstruele bloedingen zo uitputtend zijn. Gelukkig kan acupunctuur deze heftige bloedingen stelpen.

Ook klachten aan de baarmoederhals kunnen met TCM worden behandeld, zoals wanneer er afwijkende cellen in een uitstrijkje worden waargenomen, die nog geen baarmoederhalskanker zijn.

“Nooit gedacht dat menstruatie ook pijnloos kan zijn”